Cím: 1054 Budapest, Szemere utca 19. VI. em. 1. ajtó

Nem csinálok semmi megterhelőt, mégis fájnak az ízületeim. Miért?!

Nem csinálok semmi megterhelőt, mégis fájnak az ízületeim. Miért?!

Az ízületi kopás, vagyis arthrosis, gyakori orvosi diagnózis a rendszeres ízületi fájdalmakra. Ugyanúgy jelentkezhet ülőmunkát végzőknél, mint sportolóknál. Épp ezért gyakran felmerül a kérdés: Miért fájnak az ízületeim?

Ezt a kérdést teszi fel sok vendégünk is a rendelőben nap, mint nap. Az ízületi kopás, vagyis arthrosis, gyakori orvosi diagnózis a rendszeres ízületi fájdalmakra, ami ugyanúgy érintheti az ülőmunkát végzőket, sportolókat és fizikai dolgozókat is.

Mitől kopnak el az ízületek?

Mielőtt választ adunk a fenti kérdésre, a porcról tudnod kell, hogy egy rendkívül ellenálló, rugalmas, kopásálló szövetből épül fel. Jól olvasod: kopásálló. A proteoglikánból és a nagy mennyiségben jelenlévő kollagénből felépülő struktúra önmagában is nagy teherbírásra képes, de számos más tényező is segíti a védelmét: az ízületet átfogó tok és szalagok, az ízületi belhártya által termelt folyadék, illetve az izmok összetartó ereje mind a mechanikai védelmét szolgálják.

Ennek ellenére az ízületek mégis elkophatnak, aminek a hátterében három ok is állhat.

Az ízületi kopás 3 fő oka, amiért mégis bekövetkezik

1. Túlzott mechanikai terhelés

A bevezetőben olvasott állítást, miszerint a porcszövet kopásálló, továbbra is fenntartjuk, de ez abban az esetben igaz, ha a használata úgymond rendeltetésszerű. Gondolj csak bele: a gépeken lévő acél alkatrészek is idővel elkopnak, ha rendkívül szélsőséges terhelésnek vannak kitéve. Ugyanez történik az ízületekkel is, csak esetükben a túlzott terhelés azt jelenti, hogy rendkívül nagy erőbehatás éri őket tartósan, például élsportolóknál, vagy bizonyos komoly fizikai munkát végzőknél. Ugyanakkor, ha csak a túlzott terhelés az egyetlen tényező, ez a kórkép viszonylag elég ritka. A roncsolódás a megfelelő regeneráció és rehabilitáció hiányában lép fel, amikor a biokémiai folyamatok nem kielégítően működnek, és nem tudják kompenzálni a súlyos terhelést, illetve, ha az ízületek helytelenül terhelődnek.

2. Helytelen mechanikai terhelés

Az előbbi példában említett acél alkatrész a legkönnyebben talán akkor használódik el, ha helytelenül végzett mozgásnak van kitéve. Tehát, gyakran a mozgás technikájában keresendő a hiba.

A helytelen mechanikai terhelés azt jelenti, amikor az ízületi mozgás nem az élettani tartományában, vagy nem megfelelő szögben, irányban jön létre. Ez alatt a helytelenül kivitelezett, ízületet terhelő mozgásokat értjük, például amikor a vállak előre esnek, miközben a karjainkkal súlyt emelünk, vagy lépcsőzésnél a térd a lábujjak irányától eltérő irányba néz.

Bár meglepő lehet, nem kell aktív sportolónak lenned ahhoz, hogy odafigyelj mozgásod helyes kivitelezésére. Itt a mindennapi, egyszerűnek tűnő mozgásformákra gondolok, mint pl. a sétálás, futás, guggolás és hasonlók.

3. Mozgáshiány, mint az ízületi kopás kiváltója

Megdöbbentő, de a mozgáshiány az ízületi kopás leggyakoribb oka. A porcszövetben ugyanis nincsenek erek, a tápanyagellátását az ízületet körülhálózó kapillárisokból, és az ízületi üregben lévő folyadékból nyeri diffúzióval (közvetlen érintkezéssel, beáramlással).

A nem használt porcszövet (vagyis a nem mozgatott ízület) folyadéktermelése csökken, így az anyagcseréje lelassul, melynek következtében a szövet hosszú távon károsodik. Az ízületi leépülés során a porcszövet alapállománya megváltozik és porc meglágyul, ami a kopásállóságának csökkenésével jár, hiszen mechanikai védelmét önmagában nem képes kellő mértékben biztosítani.

Sokan esnek abba a hibába, hogy amikor ilyen tüneteket észlelnek, még jobban óvni kezdik az érintett testrészt. Így sajnos bekerülnek a porcleépülés ördögi körébe. Fontos megérteni, hogy a mozgás nem csak az ízületekről szól, hanem az izmokról is. Az izmok tónusa ideális helyzetben tartja az ízületeket és segít szabályozni a mozgásunkat is.

Térdízületi kopás 4 fázisa (példa)

Térdízület kopása

Mit kell hát tenned azért, hogy megelőzd a porckopást?

Sok vendégünk teszi fel ezt a kérdés, és mindig azt válaszolom, hogy a megelőzés a kulcs. A fent említett három szempontot összegezve az alábbiakat javaslom:

1. Végezz megfelelő mennyiségű és minőségű mozgást

A mennyiség életkor függő, de az biztos, hogy nem tudjuk túlzásba vinni egykönnyen, hacsak nem vagyunk élsportolók. A legideálisabb a napi szinten fenntartott aktivitás, hiszen az emberi szervezet erre lett tervezve: a változatos és rendszeres mozgásra, ami jelenthet tornát, jógát, kerékpározást, focit, táncot, harcművészeteket, túrázást, valójában bármilyen sportot. Megfelelő minőségről akkor beszélünk, ha az ízületek a fiziológiai mozgástartományban, megfelelő szögben és irányban mozognak. Ennek megtanulásában hatalmas szerepet játszanak az adott sportág edzői, sportoktatói, és az iskolás években a testnevelő tanárok.

2. Fogyassz elegendő mennyiségű vizet

A szervezetünk lágy szövetei, így az ízületeink is, a szivacshoz hasonlóan működnek: ha nem jutnak elegendő mennyiségű vízhez, akkor kiszáradnak és sérülékenyebbé válnak, míg megfelelő hidratáltság mellett jóval ellenállóbbak. Ez idős korban különösen fontos, tekintettel arra, hogy porcok víztartalma az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken.

3. Étkezz tudatosan a porckopás elkerülése érdekében!

Feldolgozott élelmiszerek helyett válassz természetes, szezonális és helyi alapanyagokat. Az Így bevitt táplálékból számos olyan anyag szívódik fel a szervezetünkben, ami hozzájárul az ízületeink egészségéhez. Ilyen például a kollagén, ami csupán egyike a számos fontos fehérjének, amelyek nélkülözhetetlenek az ízületek és izmok egészségének megőrzéséhez. Emellett az ásványi anyagok – mint a kalcium, magnézium, kálium, nátrium stb. – bevitele is a táplálkozáson keresztül történik. A helyes táplálkozással tehát biztosítjuk az ízületeknek azokat a tápanyagokat, amelyek támogatják a szerkezetüket és működésüket.

Mit tehetsz, ha a porckopás már kialakult?

Képzeld el, hogy egy aktív életmódú, szenvedélyes túrázó vagy, aki rendszeresen élvezi a természetben való barangolást. Azonban egyik nap azt veszed észre, hogy a térdeidben egyre gyakrabban jelentkezik, kattogó, ropogó hangokkal kísért kellemetlen fájdalom, különösen a hosszabb séták után. Ez az állapot már nem csak a túrázást, hanem a mindennapi tevékenységeket is megnehezítheti, mint például a lépcsőn való közlekedést, az autóvezetést vagy akár a bevásárlást. 

Ezért fontos, hogy minél előbb szakemberhez fordulj, aki meghatározza a probléma eredetét. Mert ha a porckopás sokáig kezeletlenül marad, kialakulhat egy olyan állapot ami manuális kezeléssel már nem, csak műtéti úton gyógyítható. Szerencsére létezik hatékony műtét és gyógyszermentes módszer az ízületi kopás kezelésére, az ANF terápia (ANF Therapy®), ami visszadhatja számodra a mozgás örömét. 

Ízületi kopás kezelése a Personal Bestnél 

Amennyiben az általunk alkalmazott eljárásokkal meg tudjuk szüntetni az ízületi kopás okozta fájdalmat és vissza tudjuk fordítani a kopásos folyamatot, a mozgásszervi állapotfelmérés után felállítjuk az ANF terápiás (ANF Therapy®) és az egyéb természetes módszereket felsorakoztató kezelési tervet. A kezelések célja az ízületi fájdalom gyors és tartós csillapítása, illetve a fájdalmat kiváltó ok azonosítása és megszüntetése. 

Az ízületi kopás jellemzően krónikus elváltozás, aminek az ANF Terápiás kezelésére akkor van lehetőség, ha az ízületi kopás még műtét nélkül visszafordítható.

A Personal Best Mozgásszervi Rendelőben az ízületi kopás kezelésére – amennyiben nincs kizáró tényező – személyre szabott ANF terápiát (ANF Therapy®) alkalmazzuk, amit szükség esetén más manuálterápiás módszerekkel is kiegészítünk. Az ANF terápiával szakembereink jelentős eredményeket érnek el a különböző csont-, ízületi és izom problémákkal hozzánk forduló pácienseknél a fájdalom enyhítésében és megszűntetésében, illetve a probléma súlyosbodásának megelőzésében. 

A porckopást kiváltó ok és az állapot súlyosságának felméréséért egy komplex csont, ízületi és izom állapotfelmérést végzünk, a probléma azonosítása érdekében, ami magába foglalja az anamnézist (a kórtörténet felvételét), a fizikális (kézi) vizsgálatot, és szükség esetén képalkotó, illetve laborvizsgálatokra is javaslatot teszünk. A felméréssel együtt személyre szabott életmód javaslatot is biztosítunk a mielőbbi gyógyulásod támogatása érdekében.

Az ANF terápia ( ANF Therapy® ) alkalmazása esetén kiemelten fontos, hogy betartsd  szakemberünk javaslatait és végigcsináld a kezelést.

Krónikus fájdalom esetén az ANF terápia (ANF Therapy®) során a fájdalom átmenetileg felerősödhet, a gyulladás pedig fellángolhat. Mindez a terápia és a teljes folyamat része, ami azt jelzi, hogy a szervezet és az immunrendszer reagál a kezelésre, ezért nem szabad megijedni tőle

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy terapeutáink csak akkor javasolják számodra az ANF terápiát (ANF Therapy®), vagy egyéb általunk alkalmazott kezelést, ha meggyőződtek róla, hogy az valóban megoldást jelent a problémádra. Ezt az első alkalommal végzett komplex állapotfelmérés eredményei alapján tudjuk pontosan megítélni. 

Az ANF terápia kiváló eszköz az ízületi kopás kezelésére, mert felgyorsítja a szervezet regenerációs folyamatait, csökkenti a gyulladásos tüneteket és elősegíti a sérült szövetek normál működésének helyreállítását.

A tartós javulás azonban gyakran csak hónapok múlva tapasztalható, ezért fontos a kitartás és a türelem. A porckopás hatékony kezelése komplex és hosszú távú stratégiát igényel, ami magába foglalja az ANF terápiás alkalmakat és a gyakorlati útmutatásokat is. Szakembereink tanácsot adnak arra, hogyan módosítsd bizonyos tevékenységeidet és mozdulataidat az ízületek megfelelő terhelésének érdekében.

Előfordulhat, hogy olyan problémával érkezel hozzánk, amely csak a nyugati orvoslásban ismert konzervatív vagy műtéti beavatkozással orvosolható. Ilyen esetekben azonnal továbbirányítunk, hogy a lehető leghamarabb a számodra legmegfelelőbb segítséget kapd.

Porckopás kezelése ANF terápiával

 • A terapeutáink csak akkor alkalmazzák nálad az ANF terápiát, ha megbizonyosodtak arról, hogy ez a legmegfelelőbb módszer az adott probléma kezelésére. 
 • Figyelem, az ANF terápia (ANF Therapy®) NEM KOMBINÁLHATÓ lökéshullám, ultrahang, mágnes, elektroterápiás és egyéb fizikoterápiás módszerekkel! A pontos részletekről és okokról a szakembereink tájékoztatnak az állapotfelmérés során.
 • Amíg fent vannak az ANF eszközök (korongok) kérjük kerüld az RTG, MR, CT alkalmazását az érintett területen. Ha a terápia alatt ilyen vizsgálatra van szükséged az ANF korongokat LE KELL VENNI.
 • Az ANF terápia kombinálható olyan fizioterápiás módszerekkel mint a gyógytorna, oszteopátia, manuálterápia, gyógymasszázs, nyirokmasszázs. Bizonyos esetekben javaslatot is teszünk ilyen vagy egyéb kiegészítő terápia alkalmazására.
 • Az ANF kezelések időtartama és gyakorisága nagyban függ a fájdalom és az azt kiváltó probléma súlyosságától, az egyedi reakcióidtól, valamint a kezelés során tapasztalt javulástól. A kezelés alkalmas derékfájdalom, teniszkönyök, csípőfájdalom, isiász, és ínhüvelygyulladás kezelésére is.
 • Bizonyos gyógyszerek alkalmazása esetén a terápia ideje meghosszabbodhat!
 • Szakembereink az ANF korongok felhelyezése előtt minden alkalommal precíz kontroll vizsgálatot végeznek. Ez lehetővé teszi, hogy naprakészen követhessék az aktuális egészségi állapotod, és szükség esetén módosítsanak az ANF korongok felhelyezésén vagy az alkalmazott eszközök típusán. 
 • Az ANF korongok nem csak egyszerű fájdalomcsillapító tapaszok. Egyedi terápiás céljuk van, ami a különböző egészségügyi problémák specifikus kezelését teszi lehetővé. Jelenleg 160 különböző típusú eszköz (korong) áll rendelkezésre, amelyek mindegyike más és más problémára nyújt megoldást. A rendelőnkben jelenleg, a mozgásszervi problémák kezelésére ebből 52-re van jogosultságunk.
 • Az ANF korongok segítenek a sejtek közötti kommunikáció javításában, a gyulladás csökkentésében, a fájdalom enyhítésében és a test öngyógyító folyamatainak beindításában. 
 • Az ANF terápia (ANF Therapy®) képes kezelni a “láthatatlan” gyulladásokat is, amelyeket képalkotó felvételen nem láthatók.
 • Fontos hogy az ANF Terápia alkalmazása alatt a szervezeted megfelelően hidratált legyen!
 • Az ANF terápia hatékonysága nagymértékben függ az aktív részvételedtől. Tehát a kezelés során (és után is) érdemes betartani a szakember ajánlásait, beleértve az étrendre, a mozgásra és a pihenésre vonatkozó tanácsokat is, hogy a kezelésed eredményes legyen.

Az ízületek egészségének megőrzése érdekében kiemelt szerepe van a prevenciónak. Tudatos életmóddal és az ízületi fájdalom első jeleinél igénybe vett szakértő segítséggel ugyanis akár az állapot súlyosbodása is elkerülhető. Ha tehát ízületi fájdalom kínoz, ne várd meg, amíg súlyosabbá válik a helyzet! A Personal Best Mozgásszervi Rendelőben, előre egyeztetett időpontban, akár SOS kezelést is kaphatsz.

Szeretnél megszabadulni a porckopás okozta fájdalomtól? Foglalj időpontot online és keressük meg együtt számodra a valódi megoldást!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Edelényi Balázs

szakmai vezető

“A szakmai ismeretek fejlesztésére elméletben és gyakorlatban is egy élethosszig tartó folyamatként tekintek.”

Edelényi Balázs

Kedvenceink
Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet
Legnépszerűbb szolgáltatásaink

Mi ez az ANF terápia ( ANF Therapy® ) módszer amivel dolgoztok?

Az ANF Therapy® módszer az ANF Therapy® eszközök alkalmazását jelenti a páciensek egészségi állapotának kezelésére szolgáló ANF protokollok kialakításával, melyet 2012-ben alkotott meg Dr. Mikel H-G Hoff, az ANF Therapy® feltalálója és alapítója.

ANF Therapy® módszer, szabadalmaztatott modellszám: U202030252, ES1259974.

Az ANF terápia (ANF Therapy®) célja, hogy  csökkenjen majd teljesen megszűnjön a fájdalom és a duzzanat ( ha van), növekedjen a mozgástartomány, vissza térjen a mozgásszabadság és javuljon az életminőség.

Az ANF terápia ANF Therapy®  nem invazív eszközöket alkalmaz és nem használ tűt ,vegyszert és gyógyszereket. 

 

Az ANF Therapy® kezelés során korong alakú ANF eszközöket használnak, melyeket tapintásos vizsgálat után közvetlenül a bőrre helyez fel az ANF Therapy® módszernek megfelelően képzett szakemberünk.

Az ANF Therapy® célja a sérülések és maximum pár hete tartó  fájdalmak esetén az ANF ez eszközök felhelyézését követően  fájdalom jelentős csökkentése akár 10 percen belül és pár hét alatt teljes eredmény elérése. 

Több hónapja tartó  vagy vissza-visszatérő ún. krónikus fájdalmak fájdalmak esetében cél a fájdalom kiváltó okának megtalálása és megszüntetése. Ilyen esetben jelentős életminőség változás egy kezeléssorozat eredményeként lesz érzékelhető

Pontosan mik ezek az ANF Therapy® korongok?

Az ANF eszköz egy etilén-glikol és tereftálsav polimerizált keverékéből (PET) készült puha, többrétegű, viselhető eszköz, mely rendelkezik egy karbon/kristályos polivinil kompozit anyaggal is, melyet a későbbiekben bizonyos frekvenciákkal töltenek fel/programoznak be különböző sprektrumban.

 

Különböző egészségügyi problémák kezelésére jelenleg 160 különböző típusú eszköz (korong) van használatban. Rendelőnkben, mozgásszervi problémák kezelésére ebből 52-re van jogosultságunk.

A rétegeket az 3M vállalat által előállított bőrbarát ragasztó tartja össze, mely közvetlenül a bőrhöz rögzül.

Az eszköz alapanyaga antibakteriális, vízálló, latexmentes gyógyászati ragasztószalag, melynek bőrön való viseletét az FDA engedélyezte.

 

 

 

 

Pontosan mik ezek az ANF korongok?

Az ANF korong egy etilén-glikol és tereftálsav polimerizált keverékéből (PET) készült puha, többrétegű, viselhető orvostechnikai eszköz, mely rendelkezik egy karbon/kristályos polivinil kompozit anyaggal is, melyet a későbbiekben bizonyos frekvenciákkal töltenek fel különböző sprektrumban.

Különböző egészségügyi problémák kezelésére több mint 160 különböző típusú ANF korong van használatban. 

Mozgásszervi fájdalmak és sérülések kezelésére ebből 52-re van jogosultságunk.

A rétegeket  bőrbarát, ragasztó tartja össze, mely közvetlenül a bőrhöz rögzül.

Az eszköz bőrrel érintkező alapanyaga antibakteriális, vízálló, latexmentes gyógyászati ragasztószalag.

Előnyei: 

A bőrre felhelyezést követően azonnal hat.

Gyulladáscsökkentéstől a fájdalomcsillapításon át, a szöveti regeneráció és mikrokeringés javítására széles spektrumban alkalmazható.  

Fémérzékenyek is viselhetik 

72 órán keresztül folyamatosan hat.

ANF korongok gerincre történő felhelyezés közben
anf-logo

Mi az az ANF Terápia és hogyan segíthet Neked?

Az ANF Terápia (ANF Therapy®) egy innovatív terápiás módszer, amely segít a fájdalom csökkentésében, a sérülések regenerációjában, a mozgásszabadság visszaállításában és az életminőség javításában. 

Hogyan működik?

Gondolj rá úgy, mint egy hangszerre, ami „finomhangolja” az idegrendszert, hogy az gyorsan és hatékonyan enyhítse a fájdalmat, illetve a szöveti regenerációt és beindítsa a szervezet öngyógyító folyamatait. 

Az ANF Terápia (ANF Therapy®) során speciális, egyedi frekvenciával ellátott korongokat helyezünk a bőrre, amelyek teljes mértékben vegyszer-, gyógyszer- és fájdalommentesen segítenek a testednek abban, hogy természetes módon regenerálja önmagát.

Az ANF Terápia (ANF Therapy®) nemcsak a tüneteket kezeli, hanem a probléma gyökerénél hat. Rövid idő alatt látványos eredményeket érhetünk el vele, anélkül, hogy mellékhatásokkal kellene számolnunk.

Miért válaszd az ANF Terápiát?

 • Gyors és hatékony fájdalomcsillapítás – akut probléma esetén akár 10-30 percen belül.
 • Nem invazív, 100%-ban tű-, vegyszer és gyógyszermentes, oki kezelést biztosít.
 • Segít a hosszú távú, visszatérő fájdalmak kiváltó okának megtalálásában és megszüntetésében.
 • Képes kezelni a „láthatatlan” gyulladásokat, amelyeket a képalkotó felvételen nem minden esetben lehet látni.
 • Gyorsabb szöveti regenerációt biztosít.
 • Javítja az életminőséget és segít a teljes mozgásszabadság visszaállításában.
 • A terápia eszköze az ún. ANF korongok az Európai Unióban bejegyzett, bőrbarát, antibakteriális, latexmentes orvostechnikai eszközök.

Az ANF korongokhatóideje átlagosan 72 óra.

Az ANF Terápia (ANF Therapy®) nem csak egy újabb kezelési módszer.

Egy lehetőség arra, hogy visszakapd az életed és a teljes mozgásszabadságot, méghozzá fájdalom nélkül.

 

A testre ragasztható bőrbarát ANF korongok felhelyezés közben.

Pénzvisszafizetési garancia

A több, mint 1.000 eredményes kezelésünk és a több, mint 200 írásos google véleményünk ellenére mi sem vagyunk tökéletesek.

1. Megeshet, hogy nem vagyunk szimpatikusak számodra, esetleg nem találjuk meg a közös nevezőt ahhoz, hogy egy sikeres terápiát indítsunk el.

2. Az is előfordulhat, hogy a terápiás javaslatunk az, hogy az ANF terápia alkalmazása veszélyes lenne, vagy jelen esetben nem tudunk segíteni és más szakember bevonását javasoljuk, amit esetlegesen csalódásnak élhetsz meg. Mi hiszünk benne, hogy az őszinteség kifizetődő és azért nem kezdünk bele egy veszélyes vagy potenciálisan eredménytelen terápiába, hogy ne vegyük el a pénzed.  

Mindkét esetben a maximális korrektség jegyében az egészségyügyi területen szinte egyedülálló módon bevezettük a pénzvisszafizetési garanciát.

Ha eljöttél az 1. alkalomra szakemberünk alaposan foglalkozott veled és mégis elégedetlen vagy, elfogadjuk.

 Ebben az esetben, ha az időpontodat követő 24 órában a [email protected] e-mail címre megírod a döntésed okát, akkor a befizetett összeg 50%-át visszautaljuk neked.

Arra kérünk, hogy fogadd el: Ha nem voltál elégedett az állapotfelmérésünkkel és pénzvisszatérítést kérsz, a későbbiekben már nem tudunk fogadni. 

Célunk, hogy olyan emberekkel dolgozzunk együtt, akik a szakembereink javaslatait megfogadva, az általunk képviselt módszerekkel együttműködve sikeresen vigyék véghez a terápiás folyamatot!

Reméljük hamarosan a Te sikertörténetedet is láthatjuk a Google véleményeink vagy videós visszajelzéseink között!