Cím: 1054 Budapest, Szemere utca 19. VI. em. 1. ajtó

Teniszkönyök: Hogyan kerüld el és szüntesd meg?

Teniszkönyök: Hogyan kerüld el és szüntesd meg?

A teniszkönyök gyakori elváltozás, de a nevével ellentétben nem csak teniszezőknél jelentkezhet. Akár te is érintett lehetsz. Ismerd meg a betegség leggyakoribb tüneteit és megelőzési lehetőségeit most, és legyél partnerünk a teniszkönyök kezelése terén!

Mi az a teniszkönyök?

A teniszkönyök (Epicondylitis humeri lateralis) a könyök külső felén található feszítő izmokat, és a felkarcsont bizonyos pontján tapadó inakat érintő elváltozás. Az izmokban, inakban és a csonthártyában gyulladást vagy apró szakadásokat idéz elő. Az állapot rendkívül fájdalmas, és azonnali szakszerű beavatkozást igényel.

Teniszkönyök

Hogyan alakul ki a teniszkönyök, és milyen tünetei vannak?

A könyökízület egy összetett ízület, ami három csont találkozásából (felkarcsont, orsócsont, singcsont) áll, és így alkot egy egészet.

A könyök kezelében számos izom ered, illetve tapad inak segítségével, melyek a könyökízületet alkotó csontokra rögzülnek. Ezt a rögzülési pontot enthesisnek hívjuk. Ezek az izmok felelősek a könyökízület mozgásáért, valamint a csukló és az ujjak hajlításában és feszítésében is szerepet játszanak.

Ezek az izmok felelősek a könyökízület mozgásáért, valamint a csukló és az ujjak hajlításában és feszítésében is szerepet játszanak.

A teniszkönyök az alkar feszítő izomcsoportjának túlterhelése miatt alakul ki, ami a csont és az ín közötti átmenet, az enthesis gyulladását okozza. Az elfáradt, megerőltetett alkari feszítő izmok inaik húzásával fizikailag irritálják a csonthártyát, így kialakul egy lokális gyulladás, az enthesitis. Ha ez a gyulladás a felkarcsont külső bütykén (epikondylus) alakul ki a könyökízületnél, akkor beszélhetünk teniszkönyökről.

A teniszkönyök akár egy rossz mozdulat hatására is kialakulhat, így bárkit érinthet. Mégis leginkább a teniszezőknél, illetve az irodai dolgozóknál és a nehéz fizikai munkát végzők körében gyakori.

Egyes tevékenységek (pl. gépelés, írás, szobafestés, glettelés, parkettázás, fúrógép használat, kőműves tevékenységek stb.) rendszerint folyamatosan ismétlődő mozdulatokat igényelnek, ami a könyökhajlító izmok túlerőltetéséhez vezethet. Ez az állapot az izmok és ínszalagok nyúlását, szakadását, ínhüvelygyulladást, nyáktömlőgyulladást, valamint a csonthártya fájdalmát és a kéz szorítási képességének csökkenését okozhatja.

A teniszkönyök kialakulásának kockázatát egyéb tényezők is növelhetik. Például, ha korábban megsérült az izom, és nem gyógyult meg megfelelően, fennáll a veszélye, hogy a kötőszövet (beleértve a kollagén és fascia szöveteket is) károsodik. Továbbá, az autoimmun betegségekben szenvedők, valamint a májbetegek is hajlamosabbak lehetnek a túlterhelésre és az ebből adódó fájdalomra.

A teniszkönyök legszembetűnőbb tünete: a csukló hátrahajlításakor jelentkező hasító fájdalom, ami súlyosabb esetben akár a csukló nyugalmi helyzetében is érezhető.

A teniszkönyök további tünetei:

 • fokozódó fájdalom a tárgyak megfogásakor
 • ügyetlen kéz (a fájdalom miatt kieshetnek a tárgyak az érintettek kezéből)
 • könyök körüli duzzanat
 • ízületi merevség
 • a kisujj fájdalma (a kezdődő teniszkönyök egyik tünete lehet).
Teniszkönyök kezelése

A teniszkönyök megelőzése, illetve kezelése

A teniszkönyökre is igaz, hogy jobb megelőzni, mint kezelni, ezért ha folyamatosan ismétlődő mozgásokkal járó tevékenységet végzel, időnként tarts szünetet. Ha pedig a munkád során az alkart, illetve a csuklót érintő fájdalmat tapasztalsz, azonnal fejezd be, amit csinálsz, és pihentesd a kezeidet.

Ha a betegség már kialakult, és a fájdalom nem múlik, többféle terápia is rendelkezésre áll.

hagyományos orvoslás módszerei elsősorban a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású gyógyszeres vagy injekciós kezelésre épülnek.

Azt azonban tudnod kell, hogy ritkán, de előfordulhat, hogy a konzervatív terápia sem használ, és a teniszkönyök kezelése műtéti ellátást igényel.

Ha ezt szeretnéd elkerülni, már az első tünetek jelentkezésekor kérj szakértő segítséget!

Hogyan kezeljük a teniszkönyököt a Personal Bestnél?

A Personal Bestnél kiemelt figyelmet szentelünk az egyénre szabott kezelési terv kidolgozására, ami a teniszkönyök esetében elsősorban az ANF terápiát (ANF Therapy®) jelenti, ami szükség szerint kineziológiai tapasszal (kinesio tape) támogatható, az izom kímélése, és a lehető legjobb eredmény elérése érdekében. 

Első lépésként teljes körű, komplex állapotfelmérést végzünk a probléma azonosításához, ami magába foglalja az anamnézis (kórtörténet) felvételét, fizikális vizsgálatot, jellegzetes teniszkönyök teszteket, és szükség esetén képalkotó, illetve laborvizsgálatokat is.

Szakembereink az állapotfelmérés során kitapintják a fájdalmas pontokat, hogy megállapítsák, hogy pontosan hol és milyen erős a fájdalomérzet, mert ez határozza meg a kezelést. 

A teniszkönyök lehet akut (hirtelen fellépő, pl. sérülés, rossz mozdulat miatt) vagy krónikus (hosszú ideje tartó vagy időszakosan visszatérő), ezért a kezelési módszereik, illetve a gyógyulási idejük is eltérő. 

A teniszkönyök kezelési terve minden esetben attól függ, hogy milyen súlyos, illetve krónikus vagy akut szakaszban van-e. Amikor annyira fáj, hogy nem tudsz fogni, az az akut állapot. Ha pedig az elmúlt hetekben vagy hónapokban kicsit fájt, és hirtelen hatalmas fájdalmat érzel, akkor krónikus állapottal állunk szemben. 

Teniszkönyök kezelése ANF terápiával

Az ANF terápia (ANF Therapy®) az akut és a krónikus teniszkönyök esetén is eredményesen alkalmazható, ha betartod a szakemberünk javaslatait és végigcsinálod a kezelést! 

Akut állapot kezelése ANF terápiával

Amennyiben még nem folyamatos gyulladásban lévő teniszkönyök problémával küzdesz és nincsenek ellenjavallatok, az ANF terápia (ANF Therapy®) azonnal elkezdhető, és akár perceken belül enyhülést hozhat. A hirtelen fellépő fájdalom esetén a szervezet 90-95%-ban reagál az ANF terápiára. A pácienseink többsége már a kezelés első 10 percében jelentős fájdalomcsillapítást tapasztal.

Az ANF terápia előnye az akut teniszkönyök kezelésében, hogy elősegíti a gyors regenerációt és csökkenti a gyulladást, ami hozzájárul a fájdalom enyhítéséhez.

Itt fontos megjegyezni, hogy bár az akut fájdalom gyorsan csillapítható, a teljes gyógyulás érdekében a terápiát nem szabad megszakítani a fájdalom megszűnése után. Minden kezelés alkalmával egy újabb rövid kontroll állapotfelmérés történik, és ha a szakember úgy ítéli meg, hogy a gyógyulási folyamat még nem teljes, további kezelésekre van szükség.

Krónikus állapot kezelése ANF Terápiával

A krónikus, évek óta tartó teniszkönyök esetén jóval hosszabb időt, akár 1-3 hónapot is várni kell a tartós javulásra, miközben a fájdalom átmenetileg felerősödhet, a gyulladás pedig fellángolhat. Mindez a terápia része, azt jelzi, hogy a szervezet és az immunrendszer reagál a kezelésre, ezért nem szabad megijedni tőle, a teljes folyamat részeként kell kezelni.

Fel szeretnénk hívni a figyelmedet arra, hogy terapeutáink csak akkor javasolják számodra az ANF terápiát vagy más általunk végzett kezelést, ha az számodra hasznos és eredményes lehet. Ezt az első alkalomkori komplex állapotfelmérése alapján tudjuk pontosan meghatározni.

A terápia során fontos, hogy türelmes és kitartó legyél, mert krónikus elváltozások esetén a fájdalom gyakran csak hetek vagy hónapok múltán enyhül. Tartsd szem előtt, hogy a teljes gyógyulás érdekében a terápiát nem szabad megszakítani azért, mert néhány kezelés után még nem érzed a javulást. 

Az ANF terápia előnye a krónikus teniszkönyök kezelésében, hogy fokozza a szervezet saját regenerációs folyamatait, csökkenti a gyulladást, és segít helyreállítani a sérült szövetek normál működését. 

A krónikus teniszkönyök kezelése átfogó és hosszú távú megközelítést igényel, ami magába foglalja az ANF terápiás alkalmakat és a gyakorlati útmutatásokat is. Szakembereink rendszerint javaslatokat tesznek a arra, hogyan módosítsák a tevékenységeiket és mozdulataikat a terhelés csökkentése érdekében.

Amit még tudnod kell az ANF terápiával történő teniszkönyök kezelésről

 • A terapeutáink csak akkor alkalmazzák nálad az ANF terápiát, ha megbizonyosodtak arról, hogy ez a megfelelő a módszer az adott probléma kezelésére. 
 • Figyelem, az ANF terápia (ANF Therapy®) NEM KOMBINÁLHATÓ lökéshullám, ultrahang, mágnes, elektroterápiás és egyéb fizikoterápiás módszerekkel. A pontos részletekről és okokról a szakembereink tájékoztatnak az állapotfelmérés során.  
 • Amíg fent vannak az ANF eszközök (korongok) kérjük kerüld az RTG, MR, CT alkalmazását az érintett területen. Ha a terápia alatt ilyen vizsgálatra van szükséged az ANF korongokat LE KELL VENNI.
 • Az ANF terápia kombinálható olyan fizioterápiás módszerekkel mint a gyógytorna, oszteopátia, manuálterápia, gyógymasszázs, nyirokmasszázs. Bizonyos esetekben javaslatot is teszünk ilyen vagy egyéb kiegészítő terápia alkalmazására.
 • Az ANF kezelések időtartama és gyakorisága nagyban függ a fájdalom és az azt kiváltó probléma súlyosságától, az egyedi reakcióidtól, valamint a kezelés során tapasztalt javulástól. 
 • Bizonyos gyógyszerek alkalmazása esetén a terápia ideje meghosszabbodhat!
 • Szakembereink az ANF korongok felhelyezése előtt minden alkalommal precíz kontroll vizsgálatot végeznek. Ez lehetővé teszi, hogy naprakészen követhessék az aktuális egészségi állapotod, és szükség esetén módosítsanak az ANF korongok felhelyezésén vagy az alkalmazott eszközök típusán. 
 • Az ANF korongok nem csak egyszerű fájdalomcsillapító tapaszok. Egyedi terápiás céljuk van, ami a különböző egészségügyi problémák specifikus kezelését teszi lehetővé. Jelenleg 160 különböző típusú eszköz (korong) áll rendelkezésre, amelyek mindegyike más és más problémára nyújt megoldást. A rendelőnkben jelenleg, a mozgásszervi problémák kezelésére ebből 52-re van jogosultságunk.
 • Az ANF korongok segítenek a sejtek közötti kommunikáció javításában, a gyulladás csökkentésében, a fájdalom enyhítésében és a test öngyógyító folyamatainak beindításában. 
 • Az ANF terápia (ANF Therapy®) képes kezelni a „láthatatlan” gyulladásokat is, amelyeket képalkotó felvételen nem láthatók.
 • Fontos hogy az ANF terápia alkalmazása alatt a szervezeted megfelelően hidratált legyen!
 • Az ANF terápia hatékonysága nagymértékben függ az aktív részvételedtől. Tehát a kezelés során (és után is) érdemes betartani a szakember ajánlásait, beleértve az étrendre, a mozgásra és a pihenésre vonatkozó tanácsokat is, hogy a kezelésed eredményes legyen.

Zsibbad, fáj vagy ügyetlenebbé vált a kezed? Ne hagyd, hogy a probléma súlyosabbá váljon. Inkább gyere el a Personal Best Mozgásszervi Rendelőbe egy teljes körű állapotfelmérésre, hogy megismerd a fájdalmad valódi hátterét, mert ez a sikeres kezelés és a tartós állapotjavulás alapja. Segíthetünk a derékfájás és az isiász kezelése terén is.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Edelényi Balázs

szakmai vezető

“A szakmai ismeretek fejlesztésére elméletben és gyakorlatban is egy élethosszig tartó folyamatként tekintek.”

Edelényi Balázs

Kedvenceink
Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet
Legnépszerűbb szolgáltatásaink

Mi ez az ANF terápia ( ANF Therapy® ) módszer amivel dolgoztok?

Az ANF Therapy® módszer az ANF Therapy® eszközök alkalmazását jelenti a páciensek egészségi állapotának kezelésére szolgáló ANF protokollok kialakításával, melyet 2012-ben alkotott meg Dr. Mikel H-G Hoff, az ANF Therapy® feltalálója és alapítója.

ANF Therapy® módszer, szabadalmaztatott modellszám: U202030252, ES1259974.

Az ANF terápia (ANF Therapy®) célja, hogy  csökkenjen majd teljesen megszűnjön a fájdalom és a duzzanat ( ha van), növekedjen a mozgástartomány, vissza térjen a mozgásszabadság és javuljon az életminőség.

Az ANF terápia ANF Therapy®  nem invazív eszközöket alkalmaz és nem használ tűt ,vegyszert és gyógyszereket. 

 

Az ANF Therapy® kezelés során korong alakú ANF eszközöket használnak, melyeket tapintásos vizsgálat után közvetlenül a bőrre helyez fel az ANF Therapy® módszernek megfelelően képzett szakemberünk.

Az ANF Therapy® célja a sérülések és maximum pár hete tartó  fájdalmak esetén az ANF ez eszközök felhelyézését követően  fájdalom jelentős csökkentése akár 10 percen belül és pár hét alatt teljes eredmény elérése. 

Több hónapja tartó  vagy vissza-visszatérő ún. krónikus fájdalmak fájdalmak esetében cél a fájdalom kiváltó okának megtalálása és megszüntetése. Ilyen esetben jelentős életminőség változás egy kezeléssorozat eredményeként lesz érzékelhető

Pontosan mik ezek az ANF Therapy® korongok?

Az ANF eszköz egy etilén-glikol és tereftálsav polimerizált keverékéből (PET) készült puha, többrétegű, viselhető eszköz, mely rendelkezik egy karbon/kristályos polivinil kompozit anyaggal is, melyet a későbbiekben bizonyos frekvenciákkal töltenek fel/programoznak be különböző sprektrumban.

 

Különböző egészségügyi problémák kezelésére jelenleg 160 különböző típusú eszköz (korong) van használatban. Rendelőnkben, mozgásszervi problémák kezelésére ebből 52-re van jogosultságunk.

A rétegeket az 3M vállalat által előállított bőrbarát ragasztó tartja össze, mely közvetlenül a bőrhöz rögzül.

Az eszköz alapanyaga antibakteriális, vízálló, latexmentes gyógyászati ragasztószalag, melynek bőrön való viseletét az FDA engedélyezte.

 

 

 

 

Pontosan mik ezek az ANF korongok?

Az ANF korong egy etilén-glikol és tereftálsav polimerizált keverékéből (PET) készült puha, többrétegű, viselhető orvostechnikai eszköz, mely rendelkezik egy karbon/kristályos polivinil kompozit anyaggal is, melyet a későbbiekben bizonyos frekvenciákkal töltenek fel különböző sprektrumban.

Különböző egészségügyi problémák kezelésére több mint 160 különböző típusú ANF korong van használatban. 

Mozgásszervi fájdalmak és sérülések kezelésére ebből 52-re van jogosultságunk.

A rétegeket  bőrbarát, ragasztó tartja össze, mely közvetlenül a bőrhöz rögzül.

Az eszköz bőrrel érintkező alapanyaga antibakteriális, vízálló, latexmentes gyógyászati ragasztószalag.

Előnyei: 

A bőrre felhelyezést követően azonnal hat.

Gyulladáscsökkentéstől a fájdalomcsillapításon át, a szöveti regeneráció és mikrokeringés javítására széles spektrumban alkalmazható.  

Fémérzékenyek is viselhetik 

72 órán keresztül folyamatosan hat.

ANF korongok gerincre történő felhelyezés közben
anf-logo

Mi az az ANF Terápia és hogyan segíthet Neked?

Az ANF Terápia (ANF Therapy®) egy innovatív terápiás módszer, amely segít a fájdalom csökkentésében, a sérülések regenerációjában, a mozgásszabadság visszaállításában és az életminőség javításában. 

Hogyan működik?

Gondolj rá úgy, mint egy hangszerre, ami „finomhangolja” az idegrendszert, hogy az gyorsan és hatékonyan enyhítse a fájdalmat, illetve a szöveti regenerációt és beindítsa a szervezet öngyógyító folyamatait. 

Az ANF Terápia (ANF Therapy®) során speciális, egyedi frekvenciával ellátott korongokat helyezünk a bőrre, amelyek teljes mértékben vegyszer-, gyógyszer- és fájdalommentesen segítenek a testednek abban, hogy természetes módon regenerálja önmagát.

Az ANF Terápia (ANF Therapy®) nemcsak a tüneteket kezeli, hanem a probléma gyökerénél hat. Rövid idő alatt látványos eredményeket érhetünk el vele, anélkül, hogy mellékhatásokkal kellene számolnunk.

Miért válaszd az ANF Terápiát?

 • Gyors és hatékony fájdalomcsillapítás – akut probléma esetén akár 10-30 percen belül.
 • Nem invazív, 100%-ban tű-, vegyszer és gyógyszermentes, oki kezelést biztosít.
 • Segít a hosszú távú, visszatérő fájdalmak kiváltó okának megtalálásában és megszüntetésében.
 • Képes kezelni a „láthatatlan” gyulladásokat, amelyeket a képalkotó felvételen nem minden esetben lehet látni.
 • Gyorsabb szöveti regenerációt biztosít.
 • Javítja az életminőséget és segít a teljes mozgásszabadság visszaállításában.
 • A terápia eszköze az ún. ANF korongok az Európai Unióban bejegyzett, bőrbarát, antibakteriális, latexmentes orvostechnikai eszközök.

Az ANF korongokhatóideje átlagosan 72 óra.

Az ANF Terápia (ANF Therapy®) nem csak egy újabb kezelési módszer.

Egy lehetőség arra, hogy visszakapd az életed és a teljes mozgásszabadságot, méghozzá fájdalom nélkül.

 

A testre ragasztható bőrbarát ANF korongok felhelyezés közben.

Pénzvisszafizetési garancia

A több, mint 1.000 eredményes kezelésünk és a több, mint 200 írásos google véleményünk ellenére mi sem vagyunk tökéletesek.

1. Megeshet, hogy nem vagyunk szimpatikusak számodra, esetleg nem találjuk meg a közös nevezőt ahhoz, hogy egy sikeres terápiát indítsunk el.

2. Az is előfordulhat, hogy a terápiás javaslatunk az, hogy az ANF terápia alkalmazása veszélyes lenne, vagy jelen esetben nem tudunk segíteni és más szakember bevonását javasoljuk, amit esetlegesen csalódásnak élhetsz meg. Mi hiszünk benne, hogy az őszinteség kifizetődő és azért nem kezdünk bele egy veszélyes vagy potenciálisan eredménytelen terápiába, hogy ne vegyük el a pénzed.  

Mindkét esetben a maximális korrektség jegyében az egészségyügyi területen szinte egyedülálló módon bevezettük a pénzvisszafizetési garanciát.

Ha eljöttél az 1. alkalomra szakemberünk alaposan foglalkozott veled és mégis elégedetlen vagy, elfogadjuk.

 Ebben az esetben, ha az időpontodat követő 24 órában a [email protected] e-mail címre megírod a döntésed okát, akkor a befizetett összeg 50%-át visszautaljuk neked.

Arra kérünk, hogy fogadd el: Ha nem voltál elégedett az állapotfelmérésünkkel és pénzvisszatérítést kérsz, a későbbiekben már nem tudunk fogadni. 

Célunk, hogy olyan emberekkel dolgozzunk együtt, akik a szakembereink javaslatait megfogadva, az általunk képviselt módszerekkel együttműködve sikeresen vigyék véghez a terápiás folyamatot!

Reméljük hamarosan a Te sikertörténetedet is láthatjuk a Google véleményeink vagy videós visszajelzéseink között!