Cím: 1054 Budapest, Szemere utca 19. VI. em. 1. ajtó

A derékfájás okai és kezelési lehetőségei

A derékfájdalom rendkívül gyakori állapot. A magyarok négyötöde az élete során már legalább egyszer átélte, és a rossz hír az, hogy előbb vagy utóbb megismétlődhet, sőt, akár krónikussá is válhat, ezért inkább előzd meg! A folytatásban megtudhatod, hogyan.

Mit jelent pontosan a derékfájás, és mi áll leggyakrabban a hátterében?

A derékfájás alatt a lumbális és a szakrális, tehát az alsó bordaív, és a medenceszakasz közelében jelentkező fájdalmat értjük.

A közvélekedéssel ellentétben a derékfájás, mint tünet, csak ritkán jelent valódi gerincsérvet. Sőt, az esetek kevesebb mint 5%-ában fordul elő ez a csigolyákat és a gerincvelőt súlyosan érintő kórforma. Az idő előrehaladtával sem indokolt, hogy valakinek durva derékfájdalma legyen, pláne nem olyan, ami krónikus.

Sok minden hat a derekunkra, pl. ha a hasizmokban felborul az egyensúly és az egyik izomcsoport alulteljesít, az azzal ellentétes izmok túlteljesítenek, ami derékfájdalmat okozhat. A deréktól lefelé bármilyen ízület sérülése indirekt módon kiválthat derékfájdalmat.

A végletekig leegyszerűsítve, a derekat érintő fájdalomérzetnek két alap oka lehet:

1.    Amikor a derékfájdalom hátterében mozgásszervrendszeri elváltozás áll

Ebben az esetben beszélünk a gerincoszlopot érintő degeneratív, krónikus vagy balesetből eredő elváltozásairól, például:

   

   • előreboltosult porckorong probléma – előrehaladott állapotában a gerincmenti idegek összenyomásával járó fájdalmas állapot (még nem jelent sérvesedést, de nagyon súlyos esetben ortopéd sebészi beavatkozás is szükséges lehet)

   • valódi gerincsérv – legtöbbször a deréktól induló, alsó végtagokba sugárzó intenzív fájdalom jellemzi, izombeidegzési zavarok és idegrendszeri problémák utalnak rá

   • csigolyákat érintő ízületi kopás – arthrosis (kifejezett tünete a mozgás hatására kezdetben jelentkező ízületi merevség, ami bemozgatásra oldódik, de a betegséggel járó fájdalom folyamatosan fennáll)

   • csontritkulás

   • idegeket és ideggyököket érintő egyéb elváltozás – ülőidegzsába, vagy más néven isiász (az ülőidegek összenyomásával járó, ágyéki csigolya szakaszt érintő porckorongprobléma)

   • régi bokaficam vagy egyéb sérülés következményeként

   • régi hát- vagy nyaksérülés okozta elváltozások a gerincben

   • combhajlító vagy combközelítő izmok rövidsége miatt kialakuló egyensúlyvesztés

   • agyi traumák

   • túlsúllyal vagy hirtelen fogyással járó statikai elváltozás következményeként

  2. Amikor a derékfájás nem mozgásszervrendszeri elváltozásokból adódik

  Ebben az esetben, leggyakrabban, a derékfájás olyan okokra vezethető vissza, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a mozgásszervrendszer elváltozásaihoz, mint például:

    

    • kötőszöveti probléma – egy környező szerv, vagy szervek érintettsége miatt sugárzik fájdalom a derékba ( fontos itt nem belgyógyászati értelemben kell venni a szervi elváltozást)

    • fokozott stressz következtében kialakuló fájdalom

    • akut vagy krónikus stressz – depresszió miatt

    • műtéti hegek

    • nőknél a ciklus görcs is okozhat derékfájást

    • igazolt anyagcsere vagy daganatos betegség mint kísérő tünet is jelentkezhet

    • fogászati, nőgyógyászati beavatkozással összefüggésben

    • gyakori kismedencei gyulladás esetén

   A derékfájdalom kezelési lehetőségei

   A megfelelő kezelést a derekat érintő fájdalomérzet pontos okának ismeretében kell kiválasztani. Először azt kell kideríteni, hogy valóban a derék okozza-e a problémát vagy a derékfájás egy egyéb probléma tüneteként jelentkezik. Ha ez megvan, a megoldás is megvan. Laborleletekre, vérvételre is szükség lehet.

   Az idegek érintettsége fokozott figyelmet igényel. A gerincsérv bizonyos súlyos eseteiben elkerülhetetlen lehet a műtét – hagyományos úton vagy lézeres dekompresszióval.

   Mivel azonban a legtöbb esetben a kiváltó ok nem ennyire súlyos, a műtét nélküli terápia a helyzetek 80-90%-ában eredményes.

   Hogyan kezeljük a derékfájást a Personal Bestnél?

   A Personal Bestnél nagy hangsúlyt fektetünk az egyénre szabott kezelési terv kialakítására, hogy az ANF terápiával  (ANF Therapy®) a problémát és a teljes testet összefüggésében kezelve legjobb eredményeket érjük el.

   Ezért először teljeskörű, komplex állapotfelmérést végzünk a probléma azonosítása érdekében, ami magába foglalja az anamnézist (a kórtörténet felvételét), a fizikális (kézi) vizsgálatot, és szükség esetén képalkotó, illetve laborvizsgálatokra is javaslatot teszünk.

   A fájdalom lehet akut (hirtelen fellépő, pl. sérülés, baleset miatt) vagy krónikus (hosszú ideje tartó vagy időszakosan visszatérő), ezért a kezelési módszertan, illetve a gyógyulási idő eltérő.

   Az ANF terápia (ANF Therapy®) alkalmazása esetén kiemelten fontos, hogy betartsd  szakemberünk javaslatait és végig csináld a kezelést.

   Akut derékfájás kezelése ANF terápiával a szinte azonnali enyhülésért

   Friss, akut derékfájás esetén, ha nincsenek ellenjavallatok, az ANF terápia (ANF Therapy®) azonnal elkezdhető, és akár perceken belül segítséget nyújthat. A hirtelen fellépő derékfájással küzdők szervezete 90-95%-ban reagál az ANF terápiára. Gyakran előfordul, hogy a betegeink jelentős fájdalomcsillapítást tapasztalnak már a kezelés első 10 percében.

   Az ANF terápia (ANF Therapy®) előnye az akut derékfájdalom kezelésében, hogy elősegíti a gyors regenerációt és csökkenti a gyulladást, ami hozzájárul a fájdalom enyhítéséhez.

   Itt fontos hangsúlyozni, hogy bár az akut fájdalom gyorsan csillapítható, a teljes gyógyulás érdekében a terápiát nem szabad megszakítani a fájdalom megszűnése után. Minden kezelés alkalmával egy újabb rövid kontroll állapotfelméres történik, és ha a szakember úgy ítéli meg, hogy a gyógyulási folyamat még nem teljes, további kezelésekre van szükség.

   Krónikus derékfájás kezelése ANF terápiával a fájdalommentes mindennapokért

   A krónikus évek óta tartó derékfájás esetén jóval hosszabb időt, akár 1-6 hónapot is várni kell a tartós javulásra, miközben a fájdalom átmenetileg felerősödhet, a gyulladás pedig fellángolhat. Mindez a terápia része, azt jelzi, hogy a szervezet és az immunrendszer reagál a kezelésre, ezért nem szabad megijedni tőle, a teljes folyamat részeként kell kezelni.

   Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy terapeutáink csak akkor javasolják számodra az ANF terápiát ha az számodra hasznos és eredményes lehet. Ezt az I. alkalom komplex állapotfelmérésre alapján tudjuk pontosan meghatározni.

   Ha úgy döntesz, hogy belevágsz, fontos, hogy türelmes és kitartó legyél, mert krónikus elváltozások esetén a fájdalom gyakran csak hetek vagy hónapok múltán enyhül. Tartsd szem előtt, hogy a teljes gyógyulás érdekében a terápiát nem szabad megszakítani azért, mert néhány kezelés után még nem érzed a javulást.

   Amit még tudnod kell az ANF terápiával történő kezelésről

     

     • A terapeutáink csak akkor alkalmazzák nálad az ANF terápiát, ha megbizonyosodtak arról, hogy ez a megfelelő a módszer az adott probléma kezelésére.

     • Figyelem, az ANF terápia (ANF Therapy®) NEM KOMBINÁLHATÓ lökéshullám, ultrahang, mágnes, elektroterápiás és egyéb fizikoterápiás módszerekkel. A pontos részletekről és okokról a szakembereink tájékoztatnak az állapotfelméres során. 

     • Amíg fent vannak az ANF eszközök (korongok) kérjük kerüld az RTG, MR, CT alkalmazását az érintett területen. Ha a terápia alatt ilyen vizsgálatra van szükséged az ANF korongokat LE KELL VENNI.

     • Az ANF terápia kombinálható olyan fizoterápiás módszerekkel mint a gyógytorna, oszteopátia, manuálterápia, gyógymasszázs, nyirokmasszázs. Bizonyos esetekben javaslatot is teszünk ilyen vagy egyéb kiegészítő terápia alkalmazására.

     • Az ANF kezelések időtartama és gyakorisága nagyban függ a fájdalom és az azt kiváltó probléma súlyosságától, az egyedi reakcióidtól, valamint a kezelés során tapasztalt javulástól.

     • Bizonyos gyógyszerek alkalmazása esetén a terápia ideje meghosszabbodhat!

     • Az ANF korongok nem csak egyszerű fájdalomcsillapító tapaszok. Egyedi terápiás céljuk van, ami a különböző egészségügyi problémák specifikus kezelését teszi lehetővé összesen 160 spektrumban, amiből mi mozgásszervi problémák kezelésére 52 fajtát alkalmazunk. 

     • Szakembereink az ANF korongok felhelyezése előtt minden alkalommal precíz kontroll felmérést végeznek. Ez lehetővé teszi, hogy naprakészen követhessék az aktuális egészségi állapotod, és szükség esetén módosítsanak az ANF korongok felhelyezésén vagy az alkalmazott eszközök típusán.

     • Az ANF korongok segítenek a sejtek közötti kommunikáció javításában, a gyulladás csökkentésében, a fájdalom enyhítésében és a test öngyógyító folyamatainak beindításában.

     • Az ANF terápia (ANF Therapy®) alkalmazása képes kezelni a „láthatatlan” gyulladásokat is, amelyeket képalkotó felvételen még nem kimutathatók, a fájdalom viszont jelentkezik.

     • Fontos hogy az ANF terápia alkalmazása alatt a szervezeted megfelelően hidratált legyen!

     • Az ANF terápia hatékonysága nagymértékben függ az aktív részvételedtől. Tehát a kezelés során (és után is) érdemes betartani a szakember ajánlásait, beleértve az étrendre, a mozgásra és a pihenésre vonatkozó tanácsokat is, hogy a kezelésed eredményes legyen.

    Fáj a derekad? Ne halaszd évekig, mert a tapasztalataink szerint a teljes felépülési folyamat annál hosszabb lesz. Helyette inkább gyere el a Personal Best Mozgásszervi Rendelőbe egy teljes körű állapotfelmérésre, hogy megismerd a derékfájásod valódi hátterét, ugyanis ez a sikeres kezelés és a tartós állapotjavulás alapja.

    Látatlanban nem ígérjük meg, hogy biztosan segíteni tudunk, mert ahogy fentebb is olvashattad, vannak olyan mozgásszervi problémák, amelyek csak  sebészi beavatkozással orvosolhatók! Az ANF Terápia (ANF Therapy®) a 80-85%-ban jelentkező derékfájás esetén nyújthat átfogó, természetes terápiás elvre épülő tartós megoldást.

    Facebook
    Twitter
    LinkedIn

    Edelényi Balázs

    szakmai vezető

    “A szakmai ismeretek fejlesztésére elméletben és gyakorlatban is egy élethosszig tartó folyamatként tekintek.”

    Edelényi Balázs

    Kedvenceink
    Szolgáltatásaink

    Szolgáltatásaink

    Válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet
    Legnépszerűbb szolgáltatásaink

    Mi ez az ANF terápia ( ANF Therapy® ) módszer amivel dolgoztok?

    Az ANF Therapy® módszer az ANF Therapy® eszközök alkalmazását jelenti a páciensek egészségi állapotának kezelésére szolgáló ANF protokollok kialakításával, melyet 2012-ben alkotott meg Dr. Mikel H-G Hoff, az ANF Therapy® feltalálója és alapítója.

    ANF Therapy® módszer, szabadalmaztatott modellszám: U202030252, ES1259974.

    Az ANF terápia (ANF Therapy®) célja, hogy  csökkenjen majd teljesen megszűnjön a fájdalom és a duzzanat ( ha van), növekedjen a mozgástartomány, vissza térjen a mozgásszabadság és javuljon az életminőség.

    Az ANF terápia ANF Therapy®  nem invazív eszközöket alkalmaz és nem használ tűt ,vegyszert és gyógyszereket. 

     

    Az ANF Therapy® kezelés során korong alakú ANF eszközöket használnak, melyeket tapintásos vizsgálat után közvetlenül a bőrre helyez fel az ANF Therapy® módszernek megfelelően képzett szakemberünk.

    Az ANF Therapy® célja a sérülések és maximum pár hete tartó  fájdalmak esetén az ANF ez eszközök felhelyézését követően  fájdalom jelentős csökkentése akár 10 percen belül és pár hét alatt teljes eredmény elérése. 

    Több hónapja tartó  vagy vissza-visszatérő ún. krónikus fájdalmak fájdalmak esetében cél a fájdalom kiváltó okának megtalálása és megszüntetése. Ilyen esetben jelentős életminőség változás egy kezeléssorozat eredményeként lesz érzékelhető

    Pontosan mik ezek az ANF Therapy® korongok?

    Az ANF eszköz egy etilén-glikol és tereftálsav polimerizált keverékéből (PET) készült puha, többrétegű, viselhető eszköz, mely rendelkezik egy karbon/kristályos polivinil kompozit anyaggal is, melyet a későbbiekben bizonyos frekvenciákkal töltenek fel/programoznak be különböző sprektrumban.

     

    Különböző egészségügyi problémák kezelésére jelenleg 160 különböző típusú eszköz (korong) van használatban. Rendelőnkben, mozgásszervi problémák kezelésére ebből 52-re van jogosultságunk.

    A rétegeket az 3M vállalat által előállított bőrbarát ragasztó tartja össze, mely közvetlenül a bőrhöz rögzül.

    Az eszköz alapanyaga antibakteriális, vízálló, latexmentes gyógyászati ragasztószalag, melynek bőrön való viseletét az FDA engedélyezte.

     

     

     

     

    Pontosan mik ezek az ANF korongok?

    Az ANF korong egy etilén-glikol és tereftálsav polimerizált keverékéből (PET) készült puha, többrétegű, viselhető orvostechnikai eszköz, mely rendelkezik egy karbon/kristályos polivinil kompozit anyaggal is, melyet a későbbiekben bizonyos frekvenciákkal töltenek fel különböző sprektrumban.

    Különböző egészségügyi problémák kezelésére több mint 160 különböző típusú ANF korong van használatban. 

    Mozgásszervi fájdalmak és sérülések kezelésére ebből 52-re van jogosultságunk.

    A rétegeket  bőrbarát, ragasztó tartja össze, mely közvetlenül a bőrhöz rögzül.

    Az eszköz bőrrel érintkező alapanyaga antibakteriális, vízálló, latexmentes gyógyászati ragasztószalag.

    Előnyei: 

    A bőrre felhelyezést követően azonnal hat.

    Gyulladáscsökkentéstől a fájdalomcsillapításon át, a szöveti regeneráció és mikrokeringés javítására széles spektrumban alkalmazható.  

    Fémérzékenyek is viselhetik 

    72 órán keresztül folyamatosan hat.

    ANF korongok gerincre történő felhelyezés közben
    anf-logo

    Mi az az ANF Terápia és hogyan segíthet Neked?

    Az ANF Terápia (ANF Therapy®) egy innovatív terápiás módszer, amely segít a fájdalom csökkentésében, a sérülések regenerációjában, a mozgásszabadság visszaállításában és az életminőség javításában. 

    Hogyan működik?

    Gondolj rá úgy, mint egy hangszerre, ami „finomhangolja” az idegrendszert, hogy az gyorsan és hatékonyan enyhítse a fájdalmat, illetve a szöveti regenerációt és beindítsa a szervezet öngyógyító folyamatait. 

    Az ANF Terápia (ANF Therapy®) során speciális, egyedi frekvenciával ellátott korongokat helyezünk a bőrre, amelyek teljes mértékben vegyszer-, gyógyszer- és fájdalommentesen segítenek a testednek abban, hogy természetes módon regenerálja önmagát.

    Az ANF Terápia (ANF Therapy®) nemcsak a tüneteket kezeli, hanem a probléma gyökerénél hat. Rövid idő alatt látványos eredményeket érhetünk el vele, anélkül, hogy mellékhatásokkal kellene számolnunk.

    Miért válaszd az ANF Terápiát?

    • Gyors és hatékony fájdalomcsillapítás – akut probléma esetén akár 10-30 percen belül.
    • Nem invazív, 100%-ban tű-, vegyszer és gyógyszermentes, oki kezelést biztosít.
    • Segít a hosszú távú, visszatérő fájdalmak kiváltó okának megtalálásában és megszüntetésében.
    • Képes kezelni a „láthatatlan” gyulladásokat, amelyeket a képalkotó felvételen nem minden esetben lehet látni.
    • Gyorsabb szöveti regenerációt biztosít.
    • Javítja az életminőséget és segít a teljes mozgásszabadság visszaállításában.
    • A terápia eszköze az ún. ANF korongok az Európai Unióban bejegyzett, bőrbarát, antibakteriális, latexmentes orvostechnikai eszközök.

    Az ANF korongokhatóideje átlagosan 72 óra.

    Az ANF Terápia (ANF Therapy®) nem csak egy újabb kezelési módszer.

    Egy lehetőség arra, hogy visszakapd az életed és a teljes mozgásszabadságot, méghozzá fájdalom nélkül.

     

    A testre ragasztható bőrbarát ANF korongok felhelyezés közben.

    Pénzvisszafizetési garancia

    A több, mint 1.000 eredményes kezelésünk és a több, mint 200 írásos google véleményünk ellenére mi sem vagyunk tökéletesek.

    1. Megeshet, hogy nem vagyunk szimpatikusak számodra, esetleg nem találjuk meg a közös nevezőt ahhoz, hogy egy sikeres terápiát indítsunk el.

    2. Az is előfordulhat, hogy a terápiás javaslatunk az, hogy az ANF terápia alkalmazása veszélyes lenne, vagy jelen esetben nem tudunk segíteni és más szakember bevonását javasoljuk, amit esetlegesen csalódásnak élhetsz meg. Mi hiszünk benne, hogy az őszinteség kifizetődő és azért nem kezdünk bele egy veszélyes vagy potenciálisan eredménytelen terápiába, hogy ne vegyük el a pénzed.  

    Mindkét esetben a maximális korrektség jegyében az egészségyügyi területen szinte egyedülálló módon bevezettük a pénzvisszafizetési garanciát.

    Ha eljöttél az 1. alkalomra szakemberünk alaposan foglalkozott veled és mégis elégedetlen vagy, elfogadjuk.

     Ebben az esetben, ha az időpontodat követő 24 órában a [email protected] e-mail címre megírod a döntésed okát, akkor a befizetett összeg 50%-át visszautaljuk neked.

    Arra kérünk, hogy fogadd el: Ha nem voltál elégedett az állapotfelmérésünkkel és pénzvisszatérítést kérsz, a későbbiekben már nem tudunk fogadni. 

    Célunk, hogy olyan emberekkel dolgozzunk együtt, akik a szakembereink javaslatait megfogadva, az általunk képviselt módszerekkel együttműködve sikeresen vigyék véghez a terápiás folyamatot!

    Reméljük hamarosan a Te sikertörténetedet is láthatjuk a Google véleményeink vagy videós visszajelzéseink között!