Cím: 1054 Budapest, Szemere utca 19. VI. em. 1. ajtó

Az isiász: mi okozza, és mit tehetsz ellene?

Az isiász: mi okozza, és mit tehetsz ellene?

Az isiász (ülőidegzsába vagy ülőideg-gyulladás) esetén sokan gerincproblémára gondolnak, pedig a hátterében többféle ok is állhat, nem csupán gerinc- vagy mozgásszervi elváltozás. Nem egyszerűen egy különálló betegségről beszélünk, hanem egy másik egészségügyi probléma kísérőtünetéről, ami a testünkben lévő leghosszabb ideget, az ülőideget (nervus ischiadicus) hosszan tartó és folyamatos nyomás alá helyezi.

Az isiász leggyakoribb okai

Az isiász kialakulhat mozgásszervi, lokális vagy nem lokális elváltozás, például egy gerincprobléma miatt, ami eredhet szimplán a helytelen testtartásból, vagy valamilyen egyéb, a gerincet érintő, enyhébb vagy súlyosabb fokú elváltozásból. Porckopás esetén az érintett csigolyák elmozdulása, porckorongbántalmak esetén pedig a rugalmas porckoronggyűrűt nyomás alatt tartó vagy épp áttörni készülő nucleus pulposus (a porckorongok belsejében található kocsonyás anyag) nyomja az ülőidegzsába kialakulásáért felelős ideget.

Az isiász tünetei azonban nemcsak a csigolyák kopásos megbetegedése, előesett porckorong probléma (protrusio), ritkábban porckorongsérv (discus hernia) és genetikai eredetű gerinccsatorna-szűkület miatt jelenthetnek meg. A piriformis szindróma is gyakori ok, melynek során az ülőideg közelében található piriformis izom túlzott feszültsége miatt kialakult görcs okozza a tüneteket.

Isiász

Emellett olyan krónikus betegségek, mint a cukorbetegség vagy a köszvény is előidézhetik az ülőidegzsába kialakulását. Egyes neurológiai betegségek, például a Parkinson-kór esetében is megfigyelhetők ilyen tünetek, mert ezek az állapotok gyakran járhatnak idegi gyulladással.

Milyen tünetekkel jár az ülőidegzsába?

 • A nervus ischiadicus állapota kihat a mozgásra, az izmokra és az érzékelésre is. Ha tehát nyomás alá kerül, annak jól észrevehető és igen változatos tünetei lehetnek. Az isiász leggyakrabban derékfájással jelentkezik, de az sem elképzelhetetlen, hogy épp ez hiányzik a tünetek sorából, vagy annyira gyenge, hogy az érintettek nem tulajdonítanak neki különösebb figyelmet.
Ülőidegzsába

Az ülőidegzsába további tünetei: 

 • végtaggyengeség
 • érzéskiesés
 • zsibbadás
 • az érintett végtag beidegzési zavara
 • sántítás és járási nehézség
 • mozgászavar
 • tűszúrás-érzés az érintett végtagban
 • kezdetben enyhébb és fokozatosan erősödő, akár elviselhetetlen fájdalom (derék, comb, teljes láb is érintett lehet)
 • vizelet- és széklettartási zavarok (súlyos eset, csak idegfelszabadító műtéttel orvosolható)

Te is érintett lehetsz az isiász tüneteiben?

Az isiász egy olyan elváltozás, amiben életkortól, nemtől és foglalkozástól függetlenül bárki érintett lehet, így tehát Te is, amennyiben:

 • a gerincmenti, tartó funkciót betöltő izmaid gyengék,
 • mozgásszegény, elsősorban ülő életmódot folytatsz,
 • napi több órát görnyedsz (pl. a számítógép előtt, vagy egyéb okból, munkavégzés közben),
 • erős fizikai munkát végzel, és sok hajolgatással járó pozícióban dolgozol,
 • rendszeresen nagy súlyokat emelsz,
 • hosszabb ideje küzdesz olyan egészségügyi problémákkal, mint a cukorbetegség vagy a köszvény, amelyek egyik hosszú távú szövődménye lehet az ideggyulladás,
 • neurológiai betegséged van (pl. Parkinson-kór), ami hozzájárulhat az idegrendszeri gyulladások kialakulásához,
 • genetikai hajlamod van a gerinccsatorna-szűkületre, ami nyomást gyakorol az ülőidegre,
 • piriformis szindrómád van, ami az ülőideg összenyomódását okozhatja a piriformis izom közelében.
Isiász kialakulása

Mi a megoldás isiász ellen?

Az isiász eredményes terápiájának alapja a gerincet, a csigolyákat, illetve a porckorongokat érintő alapbetegség kezelése.

Kezelési terve és módszere pedig minden esetben attól függ, hogy milyen súlyos, illetve krónikus vagy akut szakaszban van-e.

Akut esetben a mielőbbi fájdalomcsillapításra kell összpontosítani. Később pedig a gerincet stabilizáló izmok erősítése, a helyes testtartás gyakorlása, valamint a csigolyák normál fiziológiás állapotának visszaállítása a fő cél, amiben az oszteopátiás szemléletű terápiás kezelés is segítségedre lehet.

Hogyan kezeljük az isiászt a Personal Bestnél?

Az isiász eredményes terápiájának alapja, hogy tisztában legyünk a tünetek pontos okával. Kezelési terve és módszere minden esetben attól függ, hogy milyen súlyos, illetve krónikus vagy akut szakaszban van-e. 

Az isiász kezelése

Az akut és krónikus ülőidegzsába kezelés közötti különbségek

Akut könnyen lokalizálható isiász panasz esetén a tünetek általában a fenéknél jelentkeznek, és onnan lefelé sugároznak az alsó végtagba.

Az lábba lesugárzó, erős fájdalommal járó, akut isiász panasz esetén, amennyiben nem ellenjavalt, a terapeutáink ANF terápiát (ANF Therapy®) alkalmaznak a gyors fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés érdekében. Ehhez a szakembereink pontosan meghatározzák, hogy a fennálló gyulladás enyhe vagy erős-e, és az alapján állítják össze a személyre szabott kezelési tervet.

Akut esetben az ANF terápia akár perceken belül enyhülést hozhat. A hirtelen fellépő isiásszal küzdők szervezete 90-95%-ban reagál az ANF terápiára. Gyakran előfordul, hogy a betegeink jelentős fájdalomcsillapítást tapasztalnak már a kezelés első 10 percében.

Az ANF terápia (ANF Therapy®) különösen hatásos az akut ülőidegzsába kezelésében, mert elősegíti a gyors regenerációt és csökkenti a gyulladást, ami hozzájárul a fájdalom enyhítéséhez.

Fontos hangsúlyozni, hogy bár az akut fájdalom gyorsan csillapítható, a teljes gyógyulás érdekében a terápiát nem szabad megszakítani a fájdalom megszűnése után. Minden kezelés alkalmával egy újabb rövid kontroll állapotfelmérés történik, és ha a szakember úgy ítéli meg, hogy a gyógyulási folyamat még nem teljes, további kezelésekre van szükség.

Krónikus, évek óta tartó ülőidegzsába fokozott fájdalomérzettel jár, ami a fenék helyett elsősorban a lábba, a hajlítóba, a vádliba vagy a derékba sugárzik. A sikeres kezelés érdekében, krónikus isiász gyanúja esetén rendkívül fontos, hogy a terpaeuta kiderítse, hogy pontosan honnan ered a fájdalom. A szakember az állapotfelmérés során kitapintja, hogy mi nyomja az isiász ideget.

Az évek óta fennálló, krónikus ülőidegzsába esetén a tartós javulás eléréséhez akár 1-6 hónapig is várni kell, miközben a fájdalom, a zsibbadás, illetve más tünetek ideiglenesen súlyosbodhatnak, és a gyulladás is fellángolhat. De ne ijedj meg ettől! Mindez a teljes terápiás folyamat része, amit a szervezet és az immunrendszer reakciójaként kell értelmezni.

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy szakembereink az ANF Terápiát csak akkor javasolják neked, ha az a számodra hasznos és eredményes lehet. Ezt az első állapotfelmérése alapján határozzák meg pontosan.

Amennyiben úgy döntesz, hogy belevágsz, lényeges, hogy türelmes és kitartó maradj, mert krónikus évek óta tartó ülőideggyulladás esetén a fájdalom enyhülése gyakran csak hetekkel vagy hónapokkal később következik be. Ne feledd, hogy a teljes gyógyulás érdekében a terápiát nem ajánlott abbahagyni csak azért, mert 1 kezelés után még nem tapasztalsz javulást.

A teljes gyógyulás érdekében az ANF Terápia mellett speciális gyakorlatok végzésére, gyógytornára is szükség lehet, de az eredmény jelentősen befolyásolja, hogy mennyire tartod be azt, amit szakembereink javasolnak neked.

Amit még tudnod kell az ANF Terápiával történő kezelésről

Ülőidegzsába kezelése ANF terápiával
 • A terapeutáink csak akkor alkalmazzák nálad az ANF terápiát, ha megbizonyosodtak arról, hogy ez a megfelelő a módszer az adott probléma kezelésére. 
 • Figyelem, az ANF terápia (ANF Therapy®) NEM KOMBINÁLHATÓ lökéshullám, ultrahang, mágnes, elektroterápiás és egyéb fizikoterápiás módszerekkel. A pontos részletekről és okokról a szakembereink tájékoztatnak az állapotfelmérés során.  
 • Amíg fent vannak az ANF eszközök (korongok) kérjük kerüld az RTG, MR, CT alkalmazását az érintett területen. Ha a terápia alatt ilyen vizsgálatra van szükséged az ANF korongokat LE KELL VENNI.
 • Az ANF terápia kombinálható olyan fizioterápiás módszerekkel mint a gyógytorna, oszteopátia, manuálterápia, gyógymasszázs, nyirokmasszázs. Bizonyos esetekben javaslatot is teszünk ilyen vagy egyéb kiegészítő terápia alkalmazására.
 • Az ANF kezelések időtartama és gyakorisága nagyban függ a fájdalom és az azt kiváltó probléma súlyosságától, az egyedi reakcióidtól, valamint a kezelés során tapasztalt javulástól. 
 • Bizonyos gyógyszerek alkalmazása esetén a terápia ideje meghosszabbodhat!
 • Szakembereink az ANF korongok felhelyezése előtt minden alkalommal precíz kontroll vizsgálatot végeznek. Ez lehetővé teszi, hogy naprakészen követhessék az aktuális egészségi állapotod, és szükség esetén módosítsanak az ANF korongok felhelyezésén vagy az alkalmazott eszközök típusán. 
 • Az ANF korongok nem csak egyszerű fájdalomcsillapító tapaszok. Egyedi terápiás céljuk van, ami a különböző egészségügyi problémák specifikus kezelését teszi lehetővé. Jelenleg 160 különböző típusú eszköz (korong) áll rendelkezésre, amelyek mindegyike más és más problémára nyújt megoldást. A rendelőnkben jelenleg, a mozgásszervi problémák kezelésére ebből 52-re van jogosultságunk.
 • Az ANF korongok segítenek a sejtek közötti kommunikáció javításában, a gyulladás csökkentésében, a fájdalom enyhítésében és a test öngyógyító folyamatainak beindításában. 
 • Az ANF terápia (ANF Therapy®) képes kezelni a „láthatatlan” gyulladásokat is, amelyeket képalkotó felvételen nem láthatók.
 • Fontos hogy az ANF Terápia alkalmazása alatt a szervezeted megfelelően hidratált legyen!
 • Az ANF terápia hatékonysága nagymértékben függ az aktív részvételedtől. Tehát a kezelés során (és után is) érdemes betartani a szakember ajánlásait, beleértve az étrendre, a mozgásra és a pihenésre vonatkozó tanácsokat is, hogy a kezelésed eredményes legyen.

Érzéskiesést, végtaggyengeséget, zsibbadást vagy fájdalmat tapasztalsz a derekadban, keresztcsontodnál, combodban? Ne várd meg, amíg a probléma súlyosabbá válik. Inkább gyere el a Personal Best Mozgásszervi Rendelőbe egy teljes körű állapotfelmérésre, hogy megismerd a fájdalmad valódi hátterét, mert ez a sikeres kezelés és a tartós állapotjavulás alapja. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Edelényi Balázs

szakmai vezető

“A szakmai ismeretek fejlesztésére elméletben és gyakorlatban is egy élethosszig tartó folyamatként tekintek.”

Edelényi Balázs

Kedvenceink
Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet
Legnépszerűbb szolgáltatásaink

Mi ez az ANF terápia ( ANF Therapy® ) módszer amivel dolgoztok?

Az ANF Therapy® módszer az ANF Therapy® eszközök alkalmazását jelenti a páciensek egészségi állapotának kezelésére szolgáló ANF protokollok kialakításával, melyet 2012-ben alkotott meg Dr. Mikel H-G Hoff, az ANF Therapy® feltalálója és alapítója.

ANF Therapy® módszer, szabadalmaztatott modellszám: U202030252, ES1259974.

Az ANF terápia (ANF Therapy®) célja, hogy  csökkenjen majd teljesen megszűnjön a fájdalom és a duzzanat ( ha van), növekedjen a mozgástartomány, vissza térjen a mozgásszabadság és javuljon az életminőség.

Az ANF terápia ANF Therapy®  nem invazív eszközöket alkalmaz és nem használ tűt ,vegyszert és gyógyszereket. 

 

Az ANF Therapy® kezelés során korong alakú ANF eszközöket használnak, melyeket tapintásos vizsgálat után közvetlenül a bőrre helyez fel az ANF Therapy® módszernek megfelelően képzett szakemberünk.

Az ANF Therapy® célja a sérülések és maximum pár hete tartó  fájdalmak esetén az ANF ez eszközök felhelyézését követően  fájdalom jelentős csökkentése akár 10 percen belül és pár hét alatt teljes eredmény elérése. 

Több hónapja tartó  vagy vissza-visszatérő ún. krónikus fájdalmak fájdalmak esetében cél a fájdalom kiváltó okának megtalálása és megszüntetése. Ilyen esetben jelentős életminőség változás egy kezeléssorozat eredményeként lesz érzékelhető

Pontosan mik ezek az ANF Therapy® korongok?

Az ANF eszköz egy etilén-glikol és tereftálsav polimerizált keverékéből (PET) készült puha, többrétegű, viselhető eszköz, mely rendelkezik egy karbon/kristályos polivinil kompozit anyaggal is, melyet a későbbiekben bizonyos frekvenciákkal töltenek fel/programoznak be különböző sprektrumban.

 

Különböző egészségügyi problémák kezelésére jelenleg 160 különböző típusú eszköz (korong) van használatban. Rendelőnkben, mozgásszervi problémák kezelésére ebből 52-re van jogosultságunk.

A rétegeket az 3M vállalat által előállított bőrbarát ragasztó tartja össze, mely közvetlenül a bőrhöz rögzül.

Az eszköz alapanyaga antibakteriális, vízálló, latexmentes gyógyászati ragasztószalag, melynek bőrön való viseletét az FDA engedélyezte.

 

 

 

 

Pontosan mik ezek az ANF korongok?

Az ANF korong egy etilén-glikol és tereftálsav polimerizált keverékéből (PET) készült puha, többrétegű, viselhető orvostechnikai eszköz, mely rendelkezik egy karbon/kristályos polivinil kompozit anyaggal is, melyet a későbbiekben bizonyos frekvenciákkal töltenek fel különböző sprektrumban.

Különböző egészségügyi problémák kezelésére több mint 160 különböző típusú ANF korong van használatban. 

Mozgásszervi fájdalmak és sérülések kezelésére ebből 52-re van jogosultságunk.

A rétegeket  bőrbarát, ragasztó tartja össze, mely közvetlenül a bőrhöz rögzül.

Az eszköz bőrrel érintkező alapanyaga antibakteriális, vízálló, latexmentes gyógyászati ragasztószalag.

Előnyei: 

A bőrre felhelyezést követően azonnal hat.

Gyulladáscsökkentéstől a fájdalomcsillapításon át, a szöveti regeneráció és mikrokeringés javítására széles spektrumban alkalmazható.  

Fémérzékenyek is viselhetik 

72 órán keresztül folyamatosan hat.

ANF korongok gerincre történő felhelyezés közben
anf-logo

Mi az az ANF Terápia és hogyan segíthet Neked?

Az ANF Terápia (ANF Therapy®) egy innovatív terápiás módszer, amely segít a fájdalom csökkentésében, a sérülések regenerációjában, a mozgásszabadság visszaállításában és az életminőség javításában. 

Hogyan működik?

Gondolj rá úgy, mint egy hangszerre, ami „finomhangolja” az idegrendszert, hogy az gyorsan és hatékonyan enyhítse a fájdalmat, illetve a szöveti regenerációt és beindítsa a szervezet öngyógyító folyamatait. 

Az ANF Terápia (ANF Therapy®) során speciális, egyedi frekvenciával ellátott korongokat helyezünk a bőrre, amelyek teljes mértékben vegyszer-, gyógyszer- és fájdalommentesen segítenek a testednek abban, hogy természetes módon regenerálja önmagát.

Az ANF Terápia (ANF Therapy®) nemcsak a tüneteket kezeli, hanem a probléma gyökerénél hat. Rövid idő alatt látványos eredményeket érhetünk el vele, anélkül, hogy mellékhatásokkal kellene számolnunk.

Miért válaszd az ANF Terápiát?

 • Gyors és hatékony fájdalomcsillapítás – akut probléma esetén akár 10-30 percen belül.
 • Nem invazív, 100%-ban tű-, vegyszer és gyógyszermentes, oki kezelést biztosít.
 • Segít a hosszú távú, visszatérő fájdalmak kiváltó okának megtalálásában és megszüntetésében.
 • Képes kezelni a „láthatatlan” gyulladásokat, amelyeket a képalkotó felvételen nem minden esetben lehet látni.
 • Gyorsabb szöveti regenerációt biztosít.
 • Javítja az életminőséget és segít a teljes mozgásszabadság visszaállításában.
 • A terápia eszköze az ún. ANF korongok az Európai Unióban bejegyzett, bőrbarát, antibakteriális, latexmentes orvostechnikai eszközök.

Az ANF korongokhatóideje átlagosan 72 óra.

Az ANF Terápia (ANF Therapy®) nem csak egy újabb kezelési módszer.

Egy lehetőség arra, hogy visszakapd az életed és a teljes mozgásszabadságot, méghozzá fájdalom nélkül.

 

A testre ragasztható bőrbarát ANF korongok felhelyezés közben.

Pénzvisszafizetési garancia

A több, mint 1.000 eredményes kezelésünk és a több, mint 200 írásos google véleményünk ellenére mi sem vagyunk tökéletesek.

1. Megeshet, hogy nem vagyunk szimpatikusak számodra, esetleg nem találjuk meg a közös nevezőt ahhoz, hogy egy sikeres terápiát indítsunk el.

2. Az is előfordulhat, hogy a terápiás javaslatunk az, hogy az ANF terápia alkalmazása veszélyes lenne, vagy jelen esetben nem tudunk segíteni és más szakember bevonását javasoljuk, amit esetlegesen csalódásnak élhetsz meg. Mi hiszünk benne, hogy az őszinteség kifizetődő és azért nem kezdünk bele egy veszélyes vagy potenciálisan eredménytelen terápiába, hogy ne vegyük el a pénzed.  

Mindkét esetben a maximális korrektség jegyében az egészségyügyi területen szinte egyedülálló módon bevezettük a pénzvisszafizetési garanciát.

Ha eljöttél az 1. alkalomra szakemberünk alaposan foglalkozott veled és mégis elégedetlen vagy, elfogadjuk.

 Ebben az esetben, ha az időpontodat követő 24 órában a [email protected] e-mail címre megírod a döntésed okát, akkor a befizetett összeg 50%-át visszautaljuk neked.

Arra kérünk, hogy fogadd el: Ha nem voltál elégedett az állapotfelmérésünkkel és pénzvisszatérítést kérsz, a későbbiekben már nem tudunk fogadni. 

Célunk, hogy olyan emberekkel dolgozzunk együtt, akik a szakembereink javaslatait megfogadva, az általunk képviselt módszerekkel együttműködve sikeresen vigyék véghez a terápiás folyamatot!

Reméljük hamarosan a Te sikertörténetedet is láthatjuk a Google véleményeink vagy videós visszajelzéseink között!