Cím: 1054 Budapest, Szemere utca 19. VI. em. 1. ajtó

Általános, Gerinc

Sugárzásmentes 3D képalkotás a gerincedről

Forradalmi háromdimenziós gerincdiagnosztikai eszköz, amely igazán élő képet ad a gerincről.

Szakemberként, ha egy nehezen vizsgálható problémával találkozunk, vagy csupán be szeretnénk tekinteni a test mélyébe egy pontosabb szakvélemény érdekében, gyakran javasoljuk bizonyos képalkotó eljárások elvégzését. Ha képalkotásról van szó, az embernek rögtön eszébe jut a Röntgen, a CT, az MRI, esetleg az ultrahang vizsgálat. Ezek az eljárások azért hasznosak, mert a mélyen fekvő kis elváltozások is meghatározhatóak, legyen szó törésről, szakadásról, vagy egy veleszületett strukturális elváltozásról.

Előfordulnak azonban olyan problémák, aminek a kiszűréséhez nem elég egy passzív helyzetben készített statikus felvétel, hanem funkcionális mérés kell, tehát olyan vizsgálat, ami mozgásban, terhelés alatt történik. Erre kiváló eszköz a Spinal Mouse készülék, ami regionális és szegmentális felvételeivel élő képet ad azokról az elváltozásokról, amik igazán csak mozgás közben, illetve terhelés alatt jelennek meg.

Mi ez az eszköz?

Magát a mérést egy IDIAG 360M nevű electromechanikus készülék segítségével végzi a szakember. A készülék egy kifejezetten gerincspecifikus műszer.

Egyik nagy előnye, hogy több síkban, változatos testhelyzetben, és terhelés alatt is megtörténik a felvétel, ezáltal funkcionális eredményeket kapunk a gerincről, nem statikus képet. Így a lelet igazán élő felvételt mutat, hiszen nem csak a strukturális elváltozásokat szemlélteti, hanem az izomrendszer állapotába is betekintést ad.

Másik nagy előnye, hogy a bevezetőben említett képalkotó módszerekkel szemben nem jár sem sugár, sem mágnes terheléssel, így bármennyiszer elvégezhető, és kismamák is biztonsággal részt vehetnek rajta. Az eredményre nem kell várni, mert a kiértékelés a mérés után azonnal megtörténik.

Ha nincs sugárzás, hogyan alkot képet?

Ahhoz hogy ez, és a továbbiak könnyen érthetőek legyenek, pár szót kell ejtenünk a gerincről. A gerincünk kettős „S” alakkal rendelkezik, ami egy nyaki és egy ágyéki homorulatból, és egy háti és keresztcsonti domborulatból áll.

Ezeknek az íveknek a mértéke ideális esetben teljesen arányos egymással. A gerinc 33 – 35 db csigolyából áll. A csigolyák egymás alatt sorba rendeződve úgynevezett szegmenteket alkotnak (1 szegmentum = 2 db csigolya). A szegmentek tartalmaznak egy kilépő ideggyököt, és egy porckorongot, ami nem egy igazi ízület, mert nem rendelkezik ízületi tokkal.

A csigolyák igazi ízületét az úgynevezett kisízületek adják, valójában ezek végzik a gerinc mozgásait, a porckorongok csak segítik azokat. A csigolyák a hasunk irányába rendelkeznek egy csigolya testtel (ezek között van a porckorong), a hátunk irányába pedig egy tövisnyúlvánnyal. Ezeket a kis „tüskéket” bárki kitapinthatja a saját hátán. Ezt teszi a készülék is.

A SpinalMouse a gerincen való végig görgetés során ezeket a kiálló tövisnyúlványokat érzékeli. Beméri a helyzetüket, és kiszámolja az egymáshoz viszonyított elhelyezkedésüket. Azt vizsgálja, hogy a nyúlványok között megfelelő-e a távolság, vagy esetleg van-e olyan szegmens, ami túl nyitott, vagy éppen túl zárt. Az eszköz tehát valójában a kisízületek mozgékonyságát vizsgálja azt is beleértve, hogy a porckorongok állapotára is következtet.

A készülék az első háti csigolyától a keresztcsont 3. szegmentumáig képes a mérésre 1 fok pontossággal, miközben a terapeuta lassan végigvezeti az eszközt. Ez alatt a jeleket továbbítja egy számítógépre, ahol a szoftver értékeli az eredményeket, és az életkor, a nem, a testsúly és a testmagasság figyelembe vételével az átlag populációhoz viszonyítva adja ki a mért adatokat.

A háromdimenzió úgy keletkezik, hogy az egyenes, általános testtartás adatait összeveti egy bizonyos mozgás végpontjában rögzített méréssel (előrehajlás, hátrahajlás, stb.), így máris kirajzolódik, hogy a kisízületi mozgások hogyan változnak a két végpont között. A különbségeket fokban jeleníti meg, így a szakember tudni fogja, ha az élettanitól eltérő mozgások látszanak.

 

SPINAL mause Personal Best állapotfelmérés

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálatot megelőzően minden vendégnek ki kell töltenie egy vendégfelvételi lapot, amelyen a méréshez szükséges egészségügyi, illetve személyes adatai szerepelnek. Ezt követően a szakember kikérdezi állapotáról, életmódbeli szokásairól, esetleges panaszairól egy könnyed beszélgetés keretén belül.

Ezt követi a felmérés, amihez a felsőtestet szabaddá kell tenni. Az eszközt a szakember a nyak alsó részétől egészen a keresztcsontig lassan végighúzza a gerincen legelőször egy kényelmes, hétköznapi állásban. Az ezt követő mérések az aktuális állapot függvénye, illetve annak, hogy mire szeretnénk fényt deríteni.

Mérhetünk előre hajlásban, hátrahajlásban, oldalra döntésben, ülő helyzetben, és ülve végzett előrehajlásban is. Ezek mellett az úgynevezett Matthias-tesztet is elvégezzük, ami a core-izomzat állapotáról ad képet. Ehhez egy kézi sújt kell előre tartani nyújtott könyökkel, miközben végig húzzuk az eszközt. (A súly nehézsége a testsúly és magasság függvénye.)

Maga a mérés nagyjából 5 percet vesz igénybe, utána viszont a fennmaradó időt teljes mértékben a kiértékelésnek szánjuk. Nem csak elmondjuk a mért eredményt, hanem vizuálisan bemutatjuk az értékeket egy számítógépes prezentáción keresztül, illetve életnagyságú 3D-s anatómiai vázrendszeri modellünkön.

A vendég minden feltett kérdésére válaszolunk, és készséggel segítünk megoldást találni a problémájára. Tanácsadás keretén belül a mérés eredménye alapján ergonómiai, életmódbeli tippeket, vagy kezelési javaslatot biztosítunk.

Mikor indokolt?

 

  • Ismeretlen eredetű gerincfájdalom esetén
  • Krónikus hát, vagy derék fájdalom esetén
  • Fennálló, igazolt gerinc problémák esetén
  • Gerincből induló sugárzó fájdalmak esetén
  • Ha szeretnél egy komplex képet kapni gerinced strukturális állapotáról
  • Ha szeretnél megbizonyosodni gerinced funkciójának állapotáról
  • Ha betekintést szeretnél nyerni, hogy életmódodból adódóan, vagy korábbi sérülést követően van-e olyan probléma a felszín alatt, ami fájdalomként nem jelenik meg.
  • Ha a gerincpanaszod mellett esetleg van egyéb probléma is (például váll, térd stb.), azokra is biztosítunk megoldást későbbi vizsgálatok keretén belül

Kapcsolodó cikkek

ANF terápia

Azonnal ható, gyógyszermentes oki terápia mozgásszervi fájdalmakra Egy rossz mozdulat, baleteset vagy sportsérülés miatti ízületi, izom-, csont- vagy gerincfájdalom kínoz? Lehetőleg azonnali és hatékony fájdalomcsillapításra,

Tovább olvasom »

Edelényi Balázs

Szakmai vezető

“A szakmai ismeretek fejlesztésére elméletben és gyakorlatban is egy  élethosszig tartó folyamatként tekintek.”

Edelényi Balázs

Kedvenceink
Szolgláltatásaink

Szolgáltatásaink

Válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet
Legnépszerűbb kezeléseink