Hangulatvezérelt gondolkodás, időjárás-vezérelt hangulat

Milyen hatással van viselkedésünkre az időjárás?

Hangulatunk és érzelmeink bizonyítottan befolyásolják kognitív működésünket: az észlelést, a figyelmet, az emlékezést, a gondolkodást, az ítéletalkotást, a döntéseket stb. Érzéseinket azonban nehéz akaratlagosan irányítani, azokat általában külső történések határozzák meg, sőt előfordulhat, hogy ok nélkül rossz- –, vagy jobb esetben jó- – kedvűek vagyunk. Így a tél utolsó napjaiban feltűnhet, hogy huzamosabb felhős időszak végére hatalmába kerít sokunkat a rosszkedv, morcosabbá, feszültebbé, türelmetlenebbé válunk, ellenben amint kisüt a nap, mintha kicseréltek volna mindenkit.

Több kutatás eredménye is azt mutatja, hogy az időjárás miatti hangulatváltozás bizony befolyásolja kognitív stílusunkat, azaz a hőmérséklet vagy a napsütés mennyisége meghatározhatja memóriánk működését, gondolataink „áramlását”, pozitív vagy negatív töltöttségét, gondolkodásunk kontingensének kiterjedtségét, ezáltal akár döntéseinket, választásainkat is. Az időjárás e hatásának egyértelműen télen vagyunk a leginkább kitéve, a tavasz beköszönte pedig óriási változásokat képes hozni kedvünk alakulásának szempontjából.

De hogyan határozza meg az időjárás gondolkodásunkat?

Pozitív hangulatban a heurisztikus gondolkodás (azaz saját laikus feltevéseinken) az uralkodó, ami felületes feldolgozással jár együtt, sokszor irracionális, meglepő lehet tehát, hogy jó hangulatban, felületesebben gondolkodunk, ennek oka pedig, hogy jókedvünket nem akarjuk feláldozni egy „megerőltető”, nagyobb koncentrációt igénylő alapos gondolkodás miatt. Ilyenkor a jól bevált általánosítások, sztereotípiák és aranyszabályok érvényesek. A jó hangulathoz hozzájárulhat a napsütés mellett az alacsony páratartalom, a magas légköri nyomás és a magas hőmérséklet is, azonban a túl magas hőmérséklet okozhat rossz hangulatot és teljesítményromlást is. A nagy meleg ezek mellett agresszív viselkedéshez és megváltozott vásárlási szokásokhoz vezethet a megnövekedett kockázatvállaláson keresztül.

A borús, szürke, csapadékos időjárás okozta negatív hangulatra jellemzőbb az alapos, szisztematikus gondolkodás, a pontosabb észlelés, a jobb figyelmi teljesítmény, az objektív adatok figyelembevétele, hiszen a rossz hangulat problémára figyelmeztet, ami megköveteli annak alaposabb körüljárását, hosszas átgondolását.

Ezek alapján elmondható, hogy racionálisabbak és objektívebbek vagyunk, mikor rossz a kedvünk, pozitív hangulatban pedig inkább heurisztikáink alapján hozunk döntést. Fontos tudni, hogy egyéni személyiségvonásaink mellett további két tényező is befolyásolja, mennyire vagyunk fogékonyak az időjárás hangulatunkra gyakorolt hatásaira: a szabadban töltött idő mennyisége és az adott évszak.

Hangulatunk okának azonosítása, megértése segíthet minket annak megváltoztatásában, az adott probléma tudatosítása pedig az első lépés lehet a megoldás felé, ezért nem árt, ha odafigyelünk az időjárás ránk gyakorolt hatásaira!

Amennyiben úgy érzi, munkahelyén hasznos lenne hasonló témákkal megismerkedni, keresse a Personal Best Kft. csapatát!